Waarom module2 Voor Gks 2.0

Nieuwe Fiscale Data Module, Nieuwe Technologie

De horeca staat aan de vooravond van een significante technologische vooruitgang met de introductie van een nieuwe generatie geregistreerde kassasystemen.

Deze vernieuwde kassa’s zullen nu direct gegevens doorsturen naar de belastingdienst.

Dit betekent voor alle kassasystemen een volledig nieuwe ontwikkeling. De integratie met de vorige generatie zwarte doos zal niet werken bij de nieuwe generatie Fiscale Data Module.

Wat verandert er?
Eenvoudigere Transactie Audit

Een enkele uniforme transactie auditfile wordt geïntroduceerd voor alle kassasystemen, waardoor het proces aanzienlijk vereenvoudigd wordt.

Meer informatie

Deze nieuwe auditfile bevat meer informatie en is duidelijker gestructureerd. Dit betekent voor alle kassasystemen een volledig nieuwe ontwikkeling.

Afschaffing van de VAT Signing Card

De VAT Signing Card wordt vervangen door een nieuwe beveiligingstechnologie in de fiscale data module (FDM), wat de opstart en controle efficiënter maakt.

Versnelde Gegevensoverdracht

De nieuwe kassasystemen sturen transactiedata direct naar de overheid, waardoor fysieke inspecties door de FOD-controleurs overbodig worden.

Optie voor Digitale Kassabonnen

Met de modernisering wordt het mogelijk om klanten digitale kassabonnen aan te bieden. Papieren bonnen blijven de voorkeur genieten, maar zijn niet langer wettelijk verplicht bij het voltooien van een transactie.

Verbeterde Snelheid

Ondanks de toename in het aantal gegevens dat moet worden verwerkt, zal de nieuwe Fiscale Data Module sneller werken dan de vorige generatie. Dit komt door de sterk verbeterde communicatiesnelheid, die meer dan 50.000 keer sneller is dan voorheen.

Waarom deze veranderingen?

Fraudebestrijding

Door de continue en nauwkeurige monitoring van kassasystemen kan de belastingdienst effectiever fraude opsporen, waardoor minder fysieke controles nodig zijn en fraude sneller en nauwkeuriger wordt gedetecteerd.

Ondersteuning van Beleidsvorming

De overheid kan met de nieuwe, actuele data beter geïnformeerde beslissingen nemen, zoals het aanpassen van btw-tarieven.

Efficiëntie Verhoging

De modernisering van belastingcontroles via online systemen zal de verwerkingstijd van dossiers drastisch verminderen door directe elektronische gegevensuitwisseling.

Verhoogde Nauwkeurigheid

Door digitale gegevensuitwisseling wordt de kans op fouten vrijwel geëlimineerd, wat leidt tot een aanzienlijke verbetering van de controlenauwkeurigheid.

Kostenbesparing

De implementatie van elektronische systemen levert voordelen op voor zowel de belastingdienst als de belastingplichtigen. Minder papierwerk en handmatige processen resulteren in lagere kosten.

Betere Naleving van Fiscale Regels

De introductie van geavanceerde online controlesystemen zal de naleving van fiscale voorschriften aanzienlijk verbeteren.

Privacy Waarborgen

De bescherming van de privacy van burgers staat centraal. Alleen anonieme verkoopgegevens worden naar de overheid gestuurd.

Tijdspad

De rechtstreekse koppeling van kassasystemen met de fiscus zal geleidelijk worden ingevoerd. De vooruitzichten voor de huidige technische uitdagingen zijn beter.

Belangrijke Mijlpalen:

  • Publicatie Koninklijk Besluit (KB 2024/004237): Uitbreiding van de witte kassa naar andere sectoren dan de horeca (24 april 2024).
  • Publicatie Ministerieel Besluit: Vastlegging van technische aspecten (29 april 2024).
  • Beschikbaarheid technische details: Alle technische specificaties worden vrijgegeven (juli 2024).
Heden:
  • Lancering ontwikkelingstool: Softwareontwikkelaars krijgen toegang tot een eerste versie van de ontwikkelingstool.
Toekomst:
  • Certificatieproces: Start van formele certificatieaanvragen (Q4 2024).
  • Beta sites: Begin van de praktijktoetsing van de nieuwe kassa’s (Q2 2025).
  • Introductie in de markt: Nieuwe horecazaken moeten aan de wetgeving voldoen (1 juli 2025).
  • Overgangsfases: Stapsgewijze overgang naar het nieuwe systeem voor bestaande installaties (1 juli 2026 – 1 januari 2028).

Voordelen voor Horecaondernemers

Premie voor Geregistreerde Kassasystemen (GKS)

Horecaondernemers kunnen een premie ontvangen die de sociale bijdragen verlaagt. Deze premie bedraagt momenteel 500€ per kwartaal (800€ voor werknemers jonger dan 26 jaar).

Investeringsaftrek

Bij de aankoop of upgrade van een kassasysteem kan men profiteren van een unieke verhoogde investeringsaftrek van 115,5%.

Automatische Registratie

Het registratieproces van het systeem verloopt volledig automatisch.

Tijdbesparing

Door de digitalisering zijn fysieke controlebezoeken van de fiscus niet langer noodzakelijk.

Vermindering van Papierwerk

Veel administratieve verplichtingen worden vereenvoudigd of kunnen geautomatiseerd worden.